Cinikus motoros

Ez motorozás közbeni, motorozással kapcsolatos gondolataim helye. Nem észosztás, nem én mondom meg a tutit. A hozzám hasonlóan gondolkodó őskövületekhez szólok, a magam kedvére. Ha nem ilyen vagy, csak frusztrálni fognak e sorok, sőt, legtöbb esetben érteni sem fogod a finom célzásokat, iróniát, mondanivalót. De biztos megvan a magad helye ... csak máshol. Tehát vigyázat! Felkavaró tartalom következik. :)

Friss topikok

HTML

Szóljon a rock ... Valóban szóljon?

2016.02.26. 21:42 | Loren Kriszta | 18 komment

cactus.jpg

Cactus a Prison Band frontembere nem csak fotózáskor ül motorjára

 

Motor és rock zene. Számomra két elválaszthatatlan fogalom, lét és életforma egy 2005-ös történet dacára. Ekkor egy folyóparti motorostalálkozón, a színpadon dübörgő rockzene mellől el kellett mennem sátrunkhoz, hogy az éjszaka társaként megjelenő hűvös ellen magamhoz vételezzek egy pulóvert. Miközben bandukoltam egy, a találkozóra beengedett autó hangeszközéből üvöltött a tucc-tucc, és a kocsit körbeülte ifjú és a tán már nem is annyira ifjú hallgatóközönség. Ekkor hasított belém az érzés, valami végérvényesen elmúlt, egy olyan változás kezdődik, amiben én nem kívánok részt vállalni.

Nem akarok, így nem is megyek olyan rendezvényre, ahol nem a szám íze szerinti muzsika szól. Ritka eset, mikor valóban el tudok beszélgetni és közös élményeink vannak az „álljuk össze, mint két kicsi legó” hallgatóságával. Többször belefutottam már un. motoros fesztiválon olyan zenekar nevekbe, akiknek láttán komolyan megkérdőjeleződött bennem valójában kiknek szól az esemény. Így volt ez kábé két hete is. Egy motoros és rockfesztivál szervezői boldogan újságolták, hogy rendezvényük újabb nappal bővül, ahol az egyik mainstream fiúduó lép fel. Overdose kutyafüle az én horkantásomhoz, melyet az a gondolat kísért, hogy az utóbbi időben úgyis ritkán mentem, most majd még inkább nem fogok, hiszen egyértelmű hogy ez a nap a privátokról fog szólni. Persze még mindig vagyok akkora barom, hogy elolvasom a kommenteket. Most is így tettem. Jött 1-2 borítékolható naneee jellegű hozzászólás, majd megérkezett az első fecske. Háziasszonyunk japán cruiseren pózol a profilképen és megkapjuk mindannyian a magunkét, hogy ő igazi és kemény meg motoros meg minden, és nem is érti, miért gondoljuk úgy, hogy a motorozáshoz a rock zene dukál (bocsánat klisé), és ő örül, hogy végre ilyen jó zene is lesz. Aztán nyilván belátja, hogy mérgezőgáz-tomi és kis barátja nagy jóindulattal sem nevezhető igényes zenének, ezért kibújik a sznobizmus is, mellyel egyetlen mondatban lesz sztaniolba csomagolva lebunkózva az összes rock zenét szerető motoros és mezei ember. Mert ő biza gyűlöli a rockot, de tomi-cica mellett él hal a jazzért és az operáért. Elképzelem, ahogy Aaron Goldberg hard core jazz-e szól majd szombat esténként, azt megelőző napon Wellhelloék nyomják, majd az egészet Desdemona áriája zárja, az extázis csúcsán pedig közösen daloljuk elaléltan a Kedvesem című opuszt.

Persze miután ő már feldobta magát a konc és boncasztalra, jött pár támogató, akik értetlenkedtek, miért kellene a rockzenének lenni a motorosok zenéjének. Hát hozzátok szólok, kik most motoroztok egy kicsit még, aztán jön más hobby. Miért is? Mert ezek a divatzenék ritkán hordoznak valódi értéket, mondanivalót. Egynyáriak, egyutasak mint a primitív hangfal. Ahogy jöttek úgy mennek. Épp úgy, ahogy az őket kedvelők érdeklődését változtatják okos menedzserek, PR emberek. Amit a fősodrat feldob, ami iránt keresletet generál, arra mentek ti is, és mivel nem valódi és belső az igény, amilyen hamar jött, úgy is távozik. Hiszen mindannyian tudjuk, ezeket a dalokat instant terméknek szánják, csakúgy, mint előadóikat.

Természetesen ízlésről vitatkozni felesleges. Fontosak azonban a szimbólumok, és a zene igenis szimbólum. Szimbólum a rockzene, a rockabilly, vagy a blues is. A motorozásról, a bikerségről nem is beszélve. Legalábbis szimbólum volt, és sokunk szemében ma is az. A jóléti társadalmak, a kispolgárság, a terelhetőség, a problémák szőnyeg alá seprése elleni lázadás. Szövegeik a legtöbb esetben hordoznak vaskos bírálatot, kor és kórképet, vagy egyszerűen hedonizmusukkal vegyes szókimondásukkal keltenek riadalmat, kongattatnak vészharangot az (ál)erkölcscsőszökkel. Polgárpukkasztó hatása ellenére legtöbbjük igényes, és épp mondanivalója és értékessége miatt időtálló. Gondoljunk csak a nagy rockhimnuszokra, mint például a Smoke On The Water, Nagyvárosi farkas, Paranoid, Johnny Be Good, még sorolhatnám. Nem véletlen, hogy az ’50-es évek amerikájában Panhead és Ironhead-eikkel a jampik Jerry Lee Lewis koncertre hasítottak, nem Frank Sinatra-ra. De hetven akárhányban sem ABBA, vagy Hot Chocolate koncertre futottak, hanem Uriah Heep-re, Nazarethre, John Mayallra, vagy akár Black Sabbathra, Motörheadre, Ramonesre. Gondolom a legelvetemültebb ellen-rockosoknak sem kell bemutatni a ’80-as években indult Metallica-t. Érdekes, ez utóbbi zenekarok még mindig léteznek (amennyiben még nem fentről muzsikálnak). Élnek, nem csupán vegetálnak. Időtállóak, mert a lázadást, a nonkonformitást üzenik.

szoljon_a_rock.jpg

Lemmy aki maga volt a Motörhead

 

Ha egy filmben, reklámban, vagy bármilyen művészeti alkotásban lendületet, rebellizmust, vadságot, a tömegestől eltérő érzést akarnak megjeleníteni minden esetben ritmusos rock a zenei téma. És igen kedves széplelkűek, azt a motorozást, mely nem az A-ból B-be való eljutást, és felvonulást jelenti, olyan emberek művelték, művelik, akiknek jutott a „jóból” rendesen, akik szembeszállnak a hatalommal, akiknek nem elég az, amit felülről vezérelten nyújtanak nekik.

robhalford_onscene.jpg

Rob Halford a Judas Priest énekese Ironhead harliján

 

Rossz hírem van számotokra. A világot a nonkonform emberek mozdították és mozdítják előre. Mert ők lépnek le arról a bizonyos ösvényről. Mikor nem jön be a futurisztikus forma, az űrtechnika beépítése a motorokba, akkor elő a lenézett, az elviselt réteg jellemzőivel, és csináljunk belőle divatot. Mikor a „jóáras” katalógusban az anorexiás, helyre sérós cicca s cicccafiú a klaszikus motorosdzseki fazonját kínálja…természetesen műbőrből, így olcsóbb, és ha holnap már nem divat, nem sajnálod kidobni.

Ha ennyiből nem érted meg miért tudott és tud a mai napig összefonódni a motorozás és a rockzene, valamint azok hajtásai, akkor sem fogod megérteni ha kétpálcás animációban rajzolom le.

Egykor fel sem merült a kérdés miért „kell” a rockzenének a motorozáshoz kapcsolódni. Egykor. Mondhatjátok, de most a ti időtök jött el, tehetitek hozzá. Ám nem hiszem. Soha nem fog eltűnni az a motoros réteg, akiknek a moci-pacsi-fészbúkvidi felületességén túl jelent valami mást is, valami értéket. Ahogy pár éve Nagy Feró nyilatkozta, a motorostalálkozók mentették meg a rockzenét.

Higgyétek el nem véletlenül.

szoljon_ozzy.jpg

Ozzy (Black Sabbath) Shoveljén

 

Ékagyúaknak még egy próba: a motoros réteg sokunk szemében nem az, aki motorral jár kirándulni, majd leszállva visszatér a jól megkomponált átlag életébe, nézi, olvassa, eszi amit elé tesznek, lépked a ranglétrán, hanem azok az emberek, akik sosem akartak és tudtak beállni a sorba, akik ennek ellenére teremtenek, és akikre ennek ellenére a társadalom rányomta a deviáns jelzőt. Na, az ő zenéjük a rock, ami róluk, nekik és velük szól. A kettő együtt olyan, mint a borsó meg a héja. :P

Valószínű ezért volt rettentően könnyű dolgom rock zenészekről és motorjaikról készült képek keresésével.

szoljon2.jpg

Mötley Crue videoklipjében sem tagadja meg magát

 

szoljon3.jpg

James Hetfield a Metallica énekese öreg harley mániás, és nem csak gyűjti őket, motorozik is

 

janis-joplin-02.jpg

Janis Joplin és a híres fotó a '60-as évekből

 

jagger020308_468x345.jpg

Rolling Stones koncert és hallgatósága valamint biztonsági emberei

 

 Képek forrása:

Cactus ( http://prisonband.com/ )  (Kolipka family)

http://i.dailymail.co.uk

www.pinterest.com

http://www.revistakya.com

http://www.imcdb.org/i151208.jpg

http://motorcycleboy.fr/wp-content

http://www.customdesignstudios.com

 


Címkék: zene motor rockabilly rock and roll lázadás motorosok biker nonkonformitás

A bejegyzés trackback címe:

https://cinikusmotoros.blog.hu/api/trackback/id/tr968422514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JoeyTribiani 2016.02.28. 07:59:18

Segítség! Változás!

dreamhotep 2016.02.28. 08:10:43

nagybátyámnak harley-ai vannak, és ha valaki, ő tényleg "motoros". jazz-t hallgat. naponta fürdik is, stb. szerintem ő rettenetesen lenézne téged, ha tenne ilyet, de valójában csak megmosolyogna és azt mondaná, hogy micsodaa?! egy "motoros" ott ül a számítógép előtt?!

Andrew Lefty 2016.02.28. 08:24:03

Cactus unalmasak a kliséid mint ahogyan unalmasak a nonkonformista lázadó motorosokat játszó bankárok és celebek amikor évente 1x keményfiút játszanak a motoros találkozón.
Foglalkoztat a gondolat hogy vegyek 1 Harleyt de biztosan nem állnék be a csordaköcsög motoros klubok egyikébe sem.
Egyébként nézz utána hogy Altamotban a Heller Angels mit is csinált és mit írt róluk maga Keith-Richards - ha tudod ki ő.

Andrew Lefty 2016.02.28. 08:36:28

@Andrew Lefty: Hell's Angels....prediktiv szöveg beviteli hiba

ZON 2016.02.28. 08:54:40

@Andrew Lefty: Épp azt akartam mondani, hogy az utolsó fotó nem túl dicső történésre emlékeztet.

Bafana 2016.02.28. 09:04:26

Magyar is legyen! Az örök klasszikus Pokolgép:
www.youtube.com/watch?v=gV8Yw6WVpKQ

Loren Kriszta 2016.02.28. 11:24:29

Évekbe telt mire idetaláltatok. Isten hozott benneteket! Jó szórakoztást. :)

Loren Kriszta 2016.02.28. 11:36:16

@dreamhotep: Sajnos semmit nem értettél.Nem, a jazz ellen (Garbarek akkor gondolom mond neked valamit), vagy akár az opera ellen szólt (nem úgy kellett kigugliznom a példákat. ;) hanem a mainstream mondjuk úgy zenekarok ellen, akik mindent csak épp értéket, maradandó értéket nem teremtenek. A jazz, ill. az opera a hölgy révén került a képbe.
Cinikusnak szánt megjegyzésed, hogy egy motoros ül a számítógép előtt, öngól. Előző mondataid arról szólnak hogy egy primitív bunkó vagyok, aki büdös is. Ennek ellenére megtalálom a billentyűket, szavakat tudok formálni, véleményem van, amit nem félek megosztani. Ez van.
Attól pedig nem esem hanyatt kinek mennyi harlija van. Nem érdekel mid van. Hanem ki vagy. Hozzászólásod alapján te nem vagy motortulajdonos, motoros sem. Csak van valaki aki hallott már... Ismerős kommentelő típus.
De miért is magyarázom?!

Loren Kriszta 2016.02.28. 11:38:39

@Bafana: Köszönöm! csak azért nem tettem be illusztrációnak Pokolgépet, mert pár posttal korábban már szerepelt. És ennek a blognak eddig egy szűk, engem személyesen is ismerő olvasótábora volt. Így nem akartam ismételni. De kétségtelenül itt a helyük.

Loren Kriszta 2016.02.28. 11:42:01

@Andrew Lefty: Cactust ne keverjük ide, főleg ne az ócsárolását. Biztos ismersz, hogy ilyen magabiztosan jellemzel. Hogy mi történt azon a bizonyos koncerten? Mesélj? :) Jelzem a felső oldaldobozban, hogy csak olyanoknak szól a blog akik értik? A kép egy fricska volt. Egy barátunk mondata jutott eszembe: "Inkább nézzenek bűnözőnek, mint műmájer ratyinak" Tehát a kép teljesen TUDATOS volt! ;)

Loren Kriszta 2016.02.28. 11:42:34

@ZON: Tudom ,szándékos volt. Provokáció. :)

Loren Kriszta 2016.02.28. 11:47:47

Na, akkor ennyi volt. Továbbra is írjatok sportból kommentelők, illetve sértettek. A választ nem ígérem, akik véleménye számomra jelent valamit már visszajeleztek. Meg azok is akik eddig valahogy nem találtak ide, pl a litván, montenegrói és a többi túrák leírásakor,. A motorozás és a motorosok degradálása elleni írásaim valahogy nem érdekeltek ekkora tömeget. Kór-kép. Ááá hagyjuk is. Továbbra is írni fogok mikor kedvem van, de a virtuális szardobálás nem érdekel. Jó szórakozást!

Cactus Dalton 2016.02.28. 17:35:30

@Andrew Lefty: Elnézést, nem utáljuk mi egymást valahonnan?

dreamhotep 2016.02.28. 18:40:23

@Loren Kriszta: azért köszönöm. ugyan te is félreértettél engem, de én nem írok kifejtőst. egy eklatáns példát hoztam egy általam ismert emberről, akinél nagyobb motoros a világon nincs, de ki nem állhatja a rockzenét, ergo az általánosítás vérzik. ízlésről vitatkozni régi román szokás

the crow 2016.02.28. 20:46:05

szerintem a rock és a motor akkor veszti el a hitelességét, amikor a hétköznapi csóró lázadó nem engedheti meg magának. Lásd min 20.000Ft-os rockkoncertjegy, több millás HD-k. Amíg a zene volt a cél maga és önkifejezés és nem a zene lett az eszköz a pénzcsináláshoz, addig ÉLT a ROCK. Komolyabban lehetett venni egy mz-s csapatot vagy egy rice v pokolgép koncertet mint a mai divatmotorokat és zenéket a megélhetési zenészeikkel. A régi punkok, rockerek, metálosok beálltak a sorba - ami nem baj, csak az utánpótlást - ami lehetne másféle - azt hiányolom.

Andrew Lefty 2016.02.28. 21:48:33

@Loren Kriszta: szerintem olvass utána mi történt Altamontban. Akkor még véletlenül sem fogod ezt a képet a többivel 1 sorban használni. ..

Andrew Lefty 2016.02.28. 21:50:41

@Cactus Dalton: nem hiszem fogalmam sincs ki vagy de elnézést azt hittem te írtad azt a gáz klisé gyűjteményt fent. Loren Krisztát sem ismerem de ha hülyeség akkor mindegy ki írja szólni kell neki.
süti beállítások módosítása