Cinikus motoros

Ez motorozás közbeni, motorozással kapcsolatos gondolataim helye. Nem észosztás, nem én mondom meg a tutit. A hozzám hasonlóan gondolkodó őskövületekhez szólok, a magam kedvére. Ha nem ilyen vagy, csak frusztrálni fognak e sorok, sőt, legtöbb esetben érteni sem fogod a finom célzásokat, iróniát, mondanivalót. De biztos megvan a magad helye ... csak máshol. Tehát vigyázat! Felkavaró tartalom következik. :)

Friss topikok

HTML

Tényleg csak ennyire értékeled magad?

2020.05.29. 17:01 | Loren Kriszta | 2 komment

 

Hát akkor üljünk fel a mainstream hullámaira. No, nem olyan konform, tudósító módon, hanem amolyan „cinikusmotorosan”.

 

alamy_stock_photo.jpg

 

Nem szívesen járok a populáris helyekre, de persze van, amit akkor is látni akarok, ha turistaáradaton kell átvergődnöm magam miatta. Ezeken a helyeken -is-, ha rajtam múlik, kerülöm a feltűnést. Inkább megállok pár utcával távolabb, de nem masírozok motorkerékpárommal sem a látványosság, sem az akcióközpont közvetlen közelébe. Egyrészt utálom ha bámulnak, másrészt nem baj, ha nem vagy szem előtt, harmadrészt a kisgyerek csatos szandáljának karca csúnya látvány tud lenni, míg a „nézegetés, fotózás közben” felborított motor, szintén. Negyedrészt pedig, azaz elterjedt gondolkodás kiváltotta ok, amit lentebb fogsz olvasni. Döntésem mögött persze megbújik a jó öreg paranoia is, ami már oly sok esetben megmentett! Hiszen például sokkot kapok, ha ismeretlenek levideózzák a letámasztott motorom. Váz és motorszám, persze rendszám és minden egyéb. Ki tudja, ki van a kamera mögött! Most röhögsz, de a legközelebbi –nem tudod miért, de soron kívül elrendelt - műszakin nem fogsz, és ez az egyszerűbb eset….jaja legyen minden gyári, meg őrizze hét lakat a motorod.- mondják Tökéletesék.

De sem én, sem a motorom nem tökéletes, és ez így van jól.

Szóval a körmondatok lényege, hogy sosem vágytam a kirándulók szájában való megállásra, és inkább gyalogolok, ha végig akarok menni a mólón, vagy enni egy fagylaltot..a kapucsínóról nem is beszélve. :D

Ám természetesen nincs ezzel mindenki így. Ami alapból nem érdekel, hiszen mindenki tegye azt, ami neki jó, addig, míg nem bánt vele másokat. És engem nem bánt, ha valaki a sétány, fő tér, kellős közepén akarja letámasztani motorját. Nem érdekel. Ennyi. Főleg, ha nem az én stílusom a motor.

Gondolom, már tudod miről lesz szó. Igen, a füredi helyzetről. Arról hogy kitiltották a motorokat a sétányról. Nem tudom mi az igazság, hogy jelen pillanatban hol tart a dolog, mert nem szántam rá órákat, napokat, hogy utánajárjak. Megfordultam a Hatlépcsősben, hiszen isteni és hatalmas a velős  pirítósuk, voltam a parton, de mindig 2-3 utcányira a sétánytól álltam, álltunk meg, így nem okozott közvetlen szívfájdalmat a hír. Illetve de. Utálom a „csakmerténmondtam” korlátozásokat. Ám ebbe most ne menjünk bele, mert amiért írok erről a témáról, az nem erről szól. Hanem inkább a gondolkodásmódról, az értékekről. Hiszen azért pár napja csak el-elolvastam az első körbeli kommenteket.

No, ezek a kommentek gondolkodtattak el igazán, hiszen csak itt-ott találkoztam a jog(osság), és kirekesztés oldaláról közelítő véleményekkel. Ami túlsúlyban volt, azaz alábbi kettő érvelés a motorok beengedése mellett. 

Az egyik így szól: mennyi pénzt elköltünk ott.

Míg a másik: sokan megnézik a motorokat, látványosság a motor, és mi.  

Ha rendszeresen engem olvasol, és nem mazochizmusból teszed, akkor valószínűleg nem is kell írnom semmit, hiszen egyforma gondolatok cikáznak. De mégis kibontom, mert olykor tévednek erre mások is.

Egyfelől nem érdekel, ki tisztel, nem tisztel, vagy nyalja ki a hátsóm a pénzemért. Én az a fajta hülye vagyok, aki sokkal kevesebbet mutat inkább.  Másfelől még mindig nem akarok látványosság lenni, főleg nem kirándulóéknál, privátéknál! Ugyanezért nem megyek felvonulásra, falunapra, ezért adok, segítek csendben, haccacáré nélkül. Mert nincs szükségem rá, hogy látványosság legyek, én, vagy a motorom.  Hiszen az a pár alkalom mikor ez mégis megtörtént, általában frusztráltságba fulladt. No, nem az enyémbe.

Nem kell, hogy irigyeljenek, nem kell, hogy bazári majomnak, látványelemnek tekintsenek! Ám két lábon járó haszonállatnak, pénztárcának se. Nem ezért motorozom, nem ezért FP a motorom!

Ettől függetlenül lehet ez a megbecsülés, az elismerés megnyilvánulása...valakiknél. Hiszen úgy látom ma ez az egyik ok a „motorozhatnékra”. Az egész mindössze annyiban érdekel, hogy megint képet kaptam róla mi a mai trend, rend, értékrend.

 

ui.: A látványosság, és a „motorosoknak van pénze” értékrenddel kapcsolatban Taki mondása is beugrik, aki a népesebb motorostalálkozókon is rendre leponyvázta a motorját.

„Addig nézegetik, míg valamit csak lenézegetnek róla.”  És ez - némi túlzása ellenére-, ha figyelembe vesszük a sok megosztást, hogy egy-egy (forgalmas helyen történő) parkolásnál miket lopnak le a motorokról tán nem is annyira ördögtől való gondolat. Ráadásul ugyanez a véleményem a minden értékkel lefotózott garázsokról, rendszámokról.

 

 gyk.: nem, nem a döntés elleni felháborodottság, és tiltakozás jogosságát kérdőjelezem meg, csak a fő érveket a jelenlét mellett. Igenis legyen jogod megállni mert aki nem tahó elfér, és aki nem tahón parkol attól elférnek. De ne az legyen a legfőbb érv magad, magunk mellett hogy jól teljesítő, azaz jó vásárló réteg vagyunk és mellé még ingyen látványosság is.

 

Kép forrása: https://www.alamy.com …és igen, a fotón robogó van. :D


Címkék: motorosok értékrend turisták motoros parkolás

A bejegyzés trackback címe:

https://cinikusmotoros.blog.hu/api/trackback/id/tr1515728676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bq 2020.06.05. 15:23:57

Majd mindjárt jól megkapod, hogy "na, a millás herlis, sajnálja a pénzt a sétányos fagyistól..." ;) :D

Túl azon, hogy a franc se akar kirakati bábu lenni, és nem s*ggnyalást, csak simán korrekt ellenszolgáltatást várok a pénzemért, azért a fenti érvek igazságtartalma is elgondolkodtató... Egyrészt oké, otthagyja a motoros (is) a pénzét, de egy nem kimondottan erre épített bizniszt pont nem fog érdekelni, hogy az a napi 20-50 vendég sisakkal a kezében sétált oda a pulthoz, vagy a legutóbbi turnusváltással jött. (Sőt... utóbbi adott esetben visszajár hozzá egy hétig, előbbit meg lehet, hogy többet se látja.) Másrészt, van az a pár ember, aki megnézi/fotózkodik előtte/rákéredzkedteti a gyereket a motorokra, meg van a sokszor annyi, aki csak kerülgeti, vagy épphogy bosszankodik, mert elfoglalják a helyet a járdán, és nem lehet nyugodtan korzózni tőlük...
Baromira nem gondolom, hogy akkora "tényezők" lennének a motorosok ilyen szempontból, mint amennyire ezeknek a kommenteknek a megalkotói gondolják magukat. De valószínűleg addig jó, amíg így is marad...

Loren Kriszta 2020.06.15. 22:13:40

@Bq: Ja, annyi mindent kaptam én már, hogy ez is elfér közte.
Vannak akik építenek a költekező jóléti motorosokra, hiszen egyre több helyen adnak kedvezményt. Persze olyan is akad, hogy a tulaj motoros és szimpátiából teszi ezt.
Igen, maradjon így. Nem akarok tényező lenni. ;)
süti beállítások módosítása