Cinikus motoros

Ez motorozás közbeni, motorozással kapcsolatos gondolataim helye. Nem észosztás, nem én mondom meg a tutit. A hozzám hasonlóan gondolkodó őskövületekhez szólok, a magam kedvére. Ha nem ilyen vagy, csak frusztrálni fognak e sorok, sőt, legtöbb esetben érteni sem fogod a finom célzásokat, iróniát, mondanivalót. De biztos megvan a magad helye ... csak máshol. Tehát vigyázat! Felkavaró tartalom következik. :)

Friss topikok

HTML

Sírjak vagy nevessek?

2014.12.07. 18:31 | Loren Kriszta | 3 komment

Vannak, akiknek tudatosan generált alkalmak kellenek a szórakozáshoz. Aktuálisan ilyenek mostanság a mikulásnapi, a karácsonyi apropójú bulik és persze ott van az össznépi „ma jól kell magam érezni és bulizni kell” szilveszter. Ok legyen. Bár én a hirtelen felindultságból összerántott ereszd el a hajam bulikban, a spontán összeverődött beszélgetésekben hiszek. Ezek valahogy mindig jobban sikerülnek. Talán mert nincsenek elvárások, kényszerek.

A mintegy kötelező alkalmak mellett vannak azok a zenei bandák, akiket előszeretettel skatulyáznak be, mint egy-egy réteg zenei képviselője. Mármint a réteg, vagy vélt réteg és annak is tömegének zenekara. Nincs ez másképp motoroséknál sem.

Szóval karácsony. Karácsonyi buli. Motoros buli. Városunkban megszámlálhatatlan (fenéket, csak már nem emlékszem mennyi ideje) éve az un. Motoros Karácsonyon mindig ugyanaz a zenekar lép fel. Igen. „A” káromkodós, a jó zenéket lepusztító, a motoros-lakodalmas zenekar. Az a banda, aki mágnesként vonz ezen a szubkultúrán belül egy bizonyos réteget. Valljuk be ez a réteg vaskos és jól behatárolható.

Kapásból tucatnyi olyan zenekart tudnék felsorolni, akik méltóak lennének ezen a rendezvényen megszólalásra. Legtöbbjüknek köze is van a motorozáshoz, hiszen egyik-másik tagjuk motorozik, vastagon benne van a motoros létben. Mindemellett remek, igényes zenét játszanak. Van rockabilly, psychobilly, klasszikus rock, blues, metál.

De nem, „nálunk” még mindig ugyanaz a nóta. Már röpködnek is a megosztások, megy a hírverés. Ez az áradat nem kerül el engem sem. Annak ellenére lelkesen hívnak a programra, hogy évről-évre távollétemmel nyilvánítok véleményt. Tehát hívnak. Én pedig még mindig vagyok akkora barom, hogy kimondom, amit gondolok.

-Kösz nem, mert számomra ez nem zene. –meghökkent arc, majd jön a lakonikus értékelés:

-Nem? Akkor te nem is vagy motoros.

Paff, azt hiszem belefordulok a hengerfejekbe…és benyomok egy jó kis Molly Hatchetet. :)

 

 

Ékagyúaknak: nem, nem tudom nektek érthetően leírni, nincs kedvem szájbarágni, így inkább olvass mást. :)

motoroskarcsaonyhoz.jpg

 Kép forrása: www.topharleydavidson.com

 


Címkék: zene címkézés motoros zene

A bejegyzés trackback címe:

https://cinikusmotoros.blog.hu/api/trackback/id/tr486965105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bq 2014.12.08. 13:42:43

... szeretem a motorostalálkozós "állócsillagokat"... a legtöbb nem azért van ott, mert húdemekkora jó zenét nyom, hanem, mert "neve van", és bejön rá a nép... :S Sajna már itt se az igényesség a mérce, csak az eladhatóság :(

Loren Kriszta 2014.12.09. 21:46:30

Igazad van, és amit felvetsz az már magasabb filozófiai kérdéseket feszeget. :)
Igen. Megvan milyen zenekarok „kellenek” a tömeghez. Melyik az épp divatos, a tömegvonzó. És itt a bibi. Egykor a motorosbulik épp az ellenkezőjéről szóltak (igaz nem is a bevétel volt a lényeg, és most az ősidőkről beszélek). Miről szólt? Távol a tömegtől, a tömegízléstől, a manipulálható tömegemberektől. Ez a tömegízlés egyre lejjebb csúszik a minőség skálán, hiszen hmm mondjuk úgy finoman, a fogyasztói is egyre lejjebb tették az igényesség mércét (bár lehet hogy sosem volt magasan). No, ezért nem járunk már évek óta motorostalálkozókra.
Amúgy épp egy hónapja jött be a jóslatom, hogy hiába vitték be a szóban forgó zenekart a téli motoros rendezvényre, mégsem volt tömeg. Mi és a hozzánk hasonlók inkább kimentünk beszélgetni a kocsikhoz, vagy el máshová, míg a célközönség nagy része nem volt hajlandó kipengetni a belépőt. Röviden: nem volt tömeg.
Bízom benne itt is elkezdődik egy visszarendeződés. Bár aki akar talál-szervez olyan bulit ahol elég egy plató és a helyi feltörekvő, lelkes, ám jó zenét játszó zenekar.

Bq 2014.12.10. 16:23:31

A tömeghez, a divathoz, az aktuális egyéb irányzatokhoz, vagy "csak" ahhoz, hogy le ne maradjanak 1-2 "nagy, neves" találkozó mögött... de ez már tényleg messzire visz. Az adott zenekar meg egy ideig nyilván örül neki, hogy népszerűsödik, közönsége van, aztán, ha kellően sokáig tart a hullámlovaglás, szépen be is kövesedik a megszokott stílusba, hiába újulna meg, a törzsközönség a régire, "klasszikusra", megszokottra vágyik... de ez is egy másik történet.
Azt viszont talán nem nagy merészség kijelenteni, hogy akinél a szóban forgó zenekar volt valaha is a mérték, annál tényleg sose volt túl magasan a léc... :D
süti beállítások módosítása